Vroeg of laat krijgt iedereen in zijn leven wel eens te maken met liefdesverdriet. Je hart wordt gebroken door je ex en dit kan echt een flinke klap zijn. Sommigen komen hier sneller weer overheen dan anderen, dat is een gegeven. Maar het is op het moment zelf slechts een schrale troost dat het wel eens een keer weer overgaat. Daar heb je op dat moment eigenlijk weinig boodschap aan. Jij bent op dat moment verdrietig en je kunt je gewoon niet voorstellen dat jij je weer beter zult voelen, dat je weer van het liefdesverdriet verlost zult worden. Maar uiteindelijk zal dit gebeuren en er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om het wat sneller te overwinnen. Dat is natuurlijk prettig, want niemand houdt er van om steeds maar verdrietig te zijn, om je neerslachtig te voelen. Je wilt gewoon weer zin hebben om dingen te ondernemen, je wilt weer kunnen lachen en weer lekker kunnen slapen. Ook wil je niet langer bezig zijn met de vraag waarom dit nu moest gebeuren. Nee, je wilt gewoon over je liefdesverdriet heen komen en weer verder gaan met je leven.

Liefdesverdriet verwerk je zo

Welke stappen kun jij nu zetten om van je liefdesverdriet af te komen? Er zijn eigenlijk vijf stappen te onderscheiden, namelijk:

  • accepteren dat het over is
  • relativeren, vaststellen dat het niet altijd perfect was
  • social support, praat met familie en vrienden
  • je leven oppakken, ga dingen doen die je leuk vindt
  • opnieuw daten

De eerste stap is echt het belangrijkste, accepteer dat het over is. Je kunt in eerste instantie nog proberen om je ex weer terug te krijgen, maar als hij of zij er duidelijk over is dat dit niet zal gebeuren, dan moet jij dit leren accepteren. Acceptatie is de eerste stap in het verwerken van je liefdesverdriet. De tweede stap is het relativeren van de mooie tijd die jullie gehad hebben. Natuurlijk zullen jullie samen heel veel mooie momenten beleeft hebben, maar er zijn vast ook minder mooie tijden geweest. Je ex zal ook eigenschappen gehad hebben waar jij eigenlijk helemaal niet zo blij mee was. Het is goed om dit ook echt voor jezelf vast te stellen, zodat je het verleden niet gaat romantiseren. Dan wordt het immers alleen maar lastiger om door te gaan. Tijdens je periode van liefdesverdriet kan het ook erg helpen om met anderen te praten over wat je doormaakt. Je vrienden en je familie kunnen je dan steunen en dit zal je zeker kunnen helpen!

Verder met je leven

Als dit allemaal is gelukt, dan is het tijd om de vierde stap te zetten in het verwerken van je liefdesverdriet en dat is je leven weer oppakken. Het heeft geen zin om bij de pakken neer te blijven zitten, als je dat doet dan heb je de neiging om maar in je uppie thuis te blijven zitten. Doe dat niet, maar ga weer dingen doen die jij leuk vond. Misschien zelfs dingen die jouw ex maar niets vond en die jij daarom niet meer deed. Pak dit weer op en zorg dat je weer lol hebt! De laatste stap is het opnieuw gaan daten, want als jij je weer open kunt stellen voor de mogelijkheid van een nieuwe relatie, dan is je liefdesverdriet zeker verleden tijd! Wil je meer weten over deze stappen, kijk dan op exterug.nl. Of wil jij misschien gewoon je ex terug en wil je weten of dit een optie is? Op de site van Ex Terug kun je een test doen om te kijken hoe haalbaar dit is of dat je gewoon aan de slag moet gaan met je liefdesverdriet verwerken!

Lees meer…

Categorieën: Relatie en Dating