Riool verstoptZit jouw riool verstopt? Dat is natuurlijk echt ontzettend vervelend! Voor ons is het de gewoonste zaak van de wereld dat we naar het toilet kunnen gaan en vervolgens door kunnen spoelen. Of dat het water dat uit de kraan komt gewoon wegstroomt door het afvoerputje. En in de douche net zo, dat we kunnen douchen zonder een overstroming in huis te krijgen. Het is zo ontzettend vanzelfsprekend, dat we er eigenlijk niet eens bij stil staan dat dit ook wel eens fout kan gaan. Pas als het riool verstopt zit, realiseren we ons weer hoe bijzonder het eigenlijk is dat dit op andere momenten gewoon perfect werkt. Ook staan we er dan misschien eens bij stil hoe luxe dit eigenlijk is, hoe goed wij het eigenlijk voor elkaar hebben in ons land. Want laten we eerlijk zijn, het is ontzettend lastig als dit allemaal niet naar behoren werkt. Als er water blijft staan in de douche, wordt het lastig om even lekker te douchen. Als het water in de gootsteen niet wegloopt, dan kun je niet even zomaar je handen wassen of wat groente of de afwas voorspoelen. En naar de wc gaan wordt ook erg lastig als het riool verstopt zit.

Hoe raakt het riool verstopt?

Het mag dus duidelijk zijn dat het heel erg onhandig is als het riool verstopt zit, vooral als het echt dusdanig is dat er helemaal geen afvoer meer mogelijk is. Dan kun je immers helemaal niets meer. Hoe kun je nu herkennen dat dit er aan zit te komen? Daar zijn verschillende punten voor, het eerste is dat er vaak last is van een nare lucht, het ruikt muffig of er is echt sprake van een rioollucht. Een ander teken is als het bijvoorbeeld douchewater heel langzaam wegloopt. Is een van beide het geval, dan kun je er op rekenen dat het riool verstopt is en dat het binnenkort alleen nog maar erger wordt. Tijd dus om maatregelen te nemen! Maar nog liever voorkom je natuurlijk dat dit gebeurt. Hoe kun je dit voorkomen? Oorzaken van verstoppingen zijn:

  • ophopingen van bijvoorbeeld stof en vet
  • etensresten die aan de buizen zijn blijven plakken
  • zeepresten die in de leidingen plakken

Natuurlijk kun je niet aan alles wat doen, maar je kunt wel wat maatregelen nemen om te voorkomen dat jouw riool verstopt raakt. Zo kun je bijvoorbeeld alle etensresten in de vuilnisemmer gooien voordat je de vaat omspoelt. Ook kun je minder zeep gebruiken, zodat er minder restjes kunnen gaan plakken. En tot slot is het natuurlijk van belang om af en toe de afvoer en het doucheputje schoon te maken om het dikste vuil te verwijderen.

Hulp bij verstopping

Heb je nu te maken met het probleem dat het riool verstopt is, dan heb je aan deze voorzorgsmaatregelen natuurlijk niets meer. Je wilt dan gewoon dat het probleem zo snel mogelijk verholpen wordt. Je kunt in sommige gevallen zelf er wel wat aan doen, maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen vinden dit niet het aantrekkelijkste klusje om te doen. En het kan ook best lastig zijn om het goed te doen. Is jouw riool verstopt, dan kun je ook gewoon een professional hiervoor inhuren. Een ontstoppingsbedrijf weet immers als geen ander wat er gedaan moet worden om het probleem te verhelpen zij kunnen dit ook uitstekend voor jou uitvoeren. Een specialist op dit gebied vind je snel via Rioolprobleem Kwijt. Zit jouw riool verstopt? Neem dan snel contact met hen op en zij zorgen dat er binnen de kortste keren een specialist bij jou is om het op te lossen!