Wij hebben een boerderijtje in een dorp op de Veluwe en de garage had, net als het huis altijd een rieten kap op het dak. Nu moet riet met regelmaat onderhouden worden en is het vervangen van een rieten kap best een prijzige aangelegenheid. Omdat we het niet essentieel vinden om het riet te behouden en we toch graag een mooi dak voor onze garage wilden hebben dat onderhoudsvriendelijk is, hebben we ervoor gekozen om sedum dakbedekking aan te leggen. Dit is een natuurlijke dakbedekking met een groene basis, zoals mos en vetplanten die erg milieuvriendelijk en duurzaam is. De uitstraling van sedum dakbedekking is daarnaast erg passend voor de garage en het past ook goed in het plaatje bij onze boerderij. Dit is de perfecte oplossing voor ons, ook prijstechnisch gezien.

Zelf de sedum dakbedekking aanleggen

Sedum dakbedekking is vrij voordelig, want het is verkrijgbaar als doe-het-zelfpakketten via simpelsedum.nl en het is al verkrijgbaar vanaf 35 euro per vierkante meter. Dat is natuurlijk geen geld voor zo’n duurzame en mooie oplossing en we hebben direct berekend om hoeveel vierkante meter het zou gaan als we het hele dak van de garage wilde beleggen. De sedum dakbedekking is leverbaar voor hellende en platte daken en wordt geleverd als zeer handige matten, waardoor het heel eenvoudig aan te leggen is op ons garagedak. De bestelling was heel eenvoudig online via de website van Simpel Sedum geregeld en we kregen binnen enkele dagen alles netjes thuis afgeleverd.

  • Sedum matten
  • Drainagefolie voor het vasthouden van water voor de planten
  • Bemesting voor het onderhoud van het sedum
  • Uitleg over de aanleg van de sedum dakbedekking

We konden daarna direct aan de slag. Eerst moest de oude dakbedekking verwijderd worden. Dit leek een groot karwei, maar de oude rieten dakbedekking was echt hoog nodig aan vervanging toe en toen we eenmaal bezig waren met het verwijderen gleed het als het ware zo van het dak af. We hebben na het schoonmaken van het dak eerst het hele dak gecontroleerd en gerepareerd waar nodig. Na het voorbereiden van het dak hebben we de sedum dakbedekking aangelegd en ook dit ging eigenlijk als vanzelf. De uitleg was heel helder en dit hebben we in relatief korte tijd zelf voor elkaar gekregen. Dit gaf ons vooral ook het vertrouwen dat ook het onderhoud erg eenvoudig zou zijn, want nu hoeven we enkel elk half jaar even wat onkruid uit het dak te verwijderen en een klein beetje bij te bemesten en daarmee zal het dak in perfecte staat blijven verkeren. Het voordeel is dat het dak zichzelf in leven houdt. We hoeven er nagenoeg niets aan te doen om het dak optimaal in conditie te houden, want een flinke regenbui zorgt er vanzelf voor dat er voldoende water aanwezig is, het water wordt geleidelijk afgegeven en daardoor is in droge periodes extra water geven niet echt nodig. Het feit dat het ook nog eens insecten aantrekt vinden wij erg belangrijk. Het gaat niet goed met de insecten en vooral de honingbijen, dus dat willen we graag stimuleren.

Subsidie voor onze dakbedekking

We hebben via de lokale overheid een subsidie los weten te krijgen voor de sedum dakbedekking op ons garagedak. We gaan nu met de gemeente in overleg over het dak van onze boerderij. Dit is een gemeentemonument en het is dus de vraag of we de rietenkap voor sedum dakbedekking mogen vervangen. Toch, ook vanwege brandgevaar bij riet en de voordelen van een sedum dakbedekking, kan het een goed alternatief zijn. Zeker omdat het een natuurlijk product is. We hebben goede hoop dat de gemeente ook overstag gaat voor sedum dakbedekking voor ons huis.

Categorieën: Creatief en Decoratief